Συνεντεύξεις

🔸Τα εργαλεία της καμπάνιας «΄ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στα γαλλικά! 🔸Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, χρησιμοποιούμε εργαλεία που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών, όπως οι ιστορίες κινουμένων σχεδίων μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν απλούς κανόνες αυτοπροστασίας. 🔸Η ελληνική καμπάνια μετά την προσθήκη γαλλικών υποτίτλων στην ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης», πρόσθεσε γαλλικούς υπότιτλους και στην ιστορία «Η Περιπέτεια του Βίκτωρα» με την πολύτιμη συνδρομή των μεταφραστών, Βασίλη Χασκή και Μαρίας-Λώρα Γκανούλη.
05.05.2022, 🔸Τα εργαλεία της καμπάνιας «΄ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στα γαλλικά! 🔸Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, χρησιμοποιούμε εργαλεία που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών, όπως οι ιστορίες κινουμένων σχεδίων μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν απλούς κανόνες αυτοπροστασίας. 🔸Η ελληνική καμπάνια μετά την προσθήκη γαλλικών υποτίτλων στην ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης», πρόσθεσε γαλλικούς υπότιτλους και στην ιστορία «Η Περιπέτεια του Βίκτωρα» με την πολύτιμη συνδρομή των μεταφραστών, Βασίλη Χασκή και Μαρίας-Λώρα Γκανούλη.
Η ομιλία μου στην προσυνεδριακή συζήτηση, στη Νίκαια, με θέμα: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. #ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #nd #νεαδημοκρατια #προσυνέδριο
20.04.2022, Η ομιλία μου στην προσυνεδριακή συζήτηση, στη Νίκαια, με θέμα: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. #ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #nd #νεαδημοκρατια #προσυνέδριο
🔸Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 106ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔸Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς. Όταν νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους, θα πρέπει να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.
15.04.2022, 🔸Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 106ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔸Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς. Όταν νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους, θα πρέπει να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.
🟡 Φιλοξενήθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Ok Web Radio στην εκπομπή «πολιτικοΛΟΓΟΣ» με τον δημοσιογράφο Θωμά Μαρκόπουλο και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.  🟡 Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.
13.04.2022, 🟡 Φιλοξενήθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Ok Web Radio στην εκπομπή «πολιτικοΛΟΓΟΣ» με τον δημοσιογράφο Θωμά Μαρκόπουλο και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡 Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.
🔹 Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κου Λευτέρη Αυγενάκη, μίλησα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στο Συνέδριο στην Πάτρα, στο πλαίσιο της χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό με τίτλο: «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού». 🔹 Παρουσίασα τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενημέρωση των παιδιών και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων με στόχο τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔹 Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.
11.04.2022, 🔹 Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κου Λευτέρη Αυγενάκη, μίλησα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στο Συνέδριο στην Πάτρα, στο πλαίσιο της χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό με τίτλο: «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού». 🔹 Παρουσίασα τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενημέρωση των παιδιών και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων με στόχο τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔹 Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.
🔺 Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔺Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔺Η καμπάνια «ένα στα πέντε» απευθύνεται στις τρυφερές ηλικίες 4 ως 10 ετών, γιατί ο δράστης στοχεύει σε αυτές τις ηλικίες. 🔺Οι ιστορίες κινουμένων σχεδίων διδάσκουν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία εφαρμόζοντας απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.
08.04.2022, 🔺 Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔺Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🔺Η καμπάνια «ένα στα πέντε» απευθύνεται στις τρυφερές ηλικίες 4 ως 10 ετών, γιατί ο δράστης στοχεύει σε αυτές τις ηλικίες. 🔺Οι ιστορίες κινουμένων σχεδίων διδάσκουν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία εφαρμόζοντας απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.
🟡 Φιλοξενήθηκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Ionian Channel με τη δημοσιογράφο Νατάσα Πατρινού και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡 Αναφέρθηκα στα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην προσπάθεια που επιχειρείτε να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων. 🟡 Εννιά στις δέκα φορές ο δράστης βρίσκεται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και είναι ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται. Είναι ένα πρόσωπο που του προσφέρει δώρα τακτικά, του ζητάει να κρατήσει μυστικά και προσπαθεί να απομονώσει το παιδί για να βρεθεί μαζί του.
08.04.2022, 🟡 Φιλοξενήθηκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Ionian Channel με τη δημοσιογράφο Νατάσα Πατρινού και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡 Αναφέρθηκα στα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην προσπάθεια που επιχειρείτε να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων. 🟡 Εννιά στις δέκα φορές ο δράστης βρίσκεται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και είναι ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται. Είναι ένα πρόσωπο που του προσφέρει δώρα τακτικά, του ζητάει να κρατήσει μυστικά και προσπαθεί να απομονώσει το παιδί για να βρεθεί μαζί του.
Ομιλία μου με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Δήμος Ελευσίνας.
04.04.2022, Ομιλία μου με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Δήμος Ελευσίνας.
📍Σε συνέχεια της συνάντησής μας με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ όπου συζητήσαμε για την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δρομολογήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης κληρικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 📍Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης:
31.03.2022, 📍Σε συνέχεια της συνάντησής μας με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ όπου συζητήσαμε για την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δρομολογήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης κληρικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 📍Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης:
📍Φιλοξενήθηκα στην εκπομπή «ΜΑΖΙ» στο τηλεοπτικό δίκτυο EURO Channel με τη δημοσιογράφο Μαρία Ιακωβάκη και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.  📍Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές, και ετοιμάζει δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών.  📍Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. 📍 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών.
29.03.2022, 📍Φιλοξενήθηκα στην εκπομπή «ΜΑΖΙ» στο τηλεοπτικό δίκτυο EURO Channel με τη δημοσιογράφο Μαρία Ιακωβάκη και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 📍Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές, και ετοιμάζει δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών. 📍Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. 📍 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών.
📍Στo πλαίσιo της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» φιλοξενήθηκα στην εκπομπή Ώρα Οικονομίας του Pagenews.gr με την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 📍Αναφέρθηκα στα σημαντικά μηνύματα της καμπάνιας  «1 στα 5» και στα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύουν στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών. 📍 Τα εργαλεία διδάσκουν στα παιδιά, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο, απλούς κανόνες προκειμένου να είναι ασφαλή. Οι γονείς, οι κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
28.03.2022, 📍Στo πλαίσιo της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» φιλοξενήθηκα στην εκπομπή Ώρα Οικονομίας του Pagenews.gr με την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 📍Αναφέρθηκα στα σημαντικά μηνύματα της καμπάνιας «1 στα 5» και στα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύουν στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών. 📍 Τα εργαλεία διδάσκουν στα παιδιά, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο, απλούς κανόνες προκειμένου να είναι ασφαλή. Οι γονείς, οι κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Φιλοξενήθηκα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Αλεξανδρούπολης Sferikos 99.3 στην εκπομπή της δημοσιογράφου Όλια Γκαντανίδου και μιλήσαμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡 Σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του συμβουλίου της Ευρώπης. 🟡 Αναφέρθηκα στη σιωπή των θυμάτων. Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοί είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφάλειάς τους. Μόνο ένα από τα μέλη του δικτύου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να μην είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο.
24.03.2022, Φιλοξενήθηκα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Αλεξανδρούπολης Sferikos 99.3 στην εκπομπή της δημοσιογράφου Όλια Γκαντανίδου και μιλήσαμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡 Σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του συμβουλίου της Ευρώπης. 🟡 Αναφέρθηκα στη σιωπή των θυμάτων. Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοί είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφάλειάς τους. Μόνο ένα από τα μέλη του δικτύου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να μην είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο.
🟡 Φιλοξενήθηκα στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Thrakinet TV Channel με τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαδόπουλο  και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές, και δρομολογεί δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών. 🟠 Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων. Θα γίνεται υποχρεωτική εγγραφή, από τις υπηρεσίες, όλων των περιστατικών που έρχονται στην αντίληψή τους και θα οριστούν οι επαγγελματίες που θα έχουν δικαίωμα καταγραφής και διαβαθμισμένης πρόσβασης στο αρχείο αυτό.
23.03.2022, 🟡 Φιλοξενήθηκα στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Thrakinet TV Channel με τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαδόπουλο και συζητήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές, και δρομολογεί δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών. 🟠 Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων. Θα γίνεται υποχρεωτική εγγραφή, από τις υπηρεσίες, όλων των περιστατικών που έρχονται στην αντίληψή τους και θα οριστούν οι επαγγελματίες που θα έχουν δικαίωμα καταγραφής και διαβαθμισμένης πρόσβασης στο αρχείο αυτό.
🟡 Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡Αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά τον κανόνα των εσωρούχων σύμφωνα με τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από το εσώρουχό του. 🟡Τόνισα ότι πρέπει να παιδιά μας να είναι ασφαλή και στο ψηφιακό περιβάλλον δίνοντας όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την προστασία παιδιών 4-7 ετών από την σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο.
23.03.2022, 🟡 Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 🟡Αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά τον κανόνα των εσωρούχων σύμφωνα με τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από το εσώρουχό του. 🟡Τόνισα ότι πρέπει να παιδιά μας να είναι ασφαλή και στο ψηφιακό περιβάλλον δίνοντας όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την προστασία παιδιών 4-7 ετών από την σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο.
Ως συντονίστρια της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μίλησα στο ραδιοφωνικό σταθμό Status fm με την δημοσιογράφο Έφη Παφίτου. ❗️Αναφέρθηκα στην σπουδαιότητα του ρόλου της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του συμβουλίου της Ευρώπης καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και το 16% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Η κακοποίηση αυτή εννιά στις δέκα φορές γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
23.03.2022, Ως συντονίστρια της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μίλησα στο ραδιοφωνικό σταθμό Status fm με την δημοσιογράφο Έφη Παφίτου. ❗️Αναφέρθηκα στην σπουδαιότητα του ρόλου της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του συμβουλίου της Ευρώπης καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και το 16% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Η κακοποίηση αυτή εννιά στις δέκα φορές γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
Φιλοξενήθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και συνομίλησα με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 📍Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. 📍Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας για τα παιδιά, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.
17.03.2022, Φιλοξενήθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και συνομίλησα με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 📍Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. 📍Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας για τα παιδιά, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. ❗️Αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το σώμα τους, χωρίς την άδειά τους. Ότι διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι και ότι πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς.
17.03.2022, Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. ❗️Αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το σώμα τους, χωρίς την άδειά τους. Ότι διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι και ότι πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Συμμετείχα στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Infokids.gr και το Infowoman.gr, με θέμα: “Βιασμός: Ούτε θύματα, ούτε θύτες – Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους”. Αναφέρθηκα στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τόνισα ότι η πρόληψη του φαινομένου και η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη των ενηλίκων.
24.02.2022, Συμμετείχα στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Infokids.gr και το Infowoman.gr, με θέμα: “Βιασμός: Ούτε θύματα, ούτε θύτες – Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους”. Αναφέρθηκα στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τόνισα ότι η πρόληψη του φαινομένου και η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη των ενηλίκων.
Μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αναφέρθηκα στον «Κανόνα των Εσωρούχων», σύμφωνα με τον οποίο κανείς δε μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από εσώρουχα. Και αντιστοίχως, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.
22.02.2022, Μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αναφέρθηκα στον «Κανόνα των Εσωρούχων», σύμφωνα με τον οποίο κανείς δε μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από εσώρουχα. Και αντιστοίχως, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.
Φιλοξενήθηκα στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τους Γιάννη Σκάλκο, Κώστα Λασκαράτο και Νίνα Κασιμάτη στην ΕΡΤ και συζητήσαμε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
21.02.2022, Φιλοξενήθηκα στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τους Γιάννη Σκάλκο, Κώστα Λασκαράτο και Νίνα Κασιμάτη στην ΕΡΤ και συζητήσαμε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Στην εκπομπή «Στούντιο 4» με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου @nancyzabetoglou και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο @thanasis_anagnostopoulos στην ΕΡΤ για την προστασία των παιδιών απο τη σεξουαλικη κακοποίηση και εκμετάλλευση. #ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #photooftheday #nd #ΝέαΔημοκρατία #σπάσετησιωπή #καμπανιαενασταπεντε #εθνικόσχέδιοδράσης #προστασίαπαιδιών #σεξουαλικήκακοποίησηπαιδιών #childsexualabuse #ert #ertflix #studio4 @nancyzabetoglou @thanasis_anagnostopoulos
14.02.2022, Στην εκπομπή «Στούντιο 4» με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου @nancyzabetoglou και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο @thanasis_anagnostopoulos στην ΕΡΤ για την προστασία των παιδιών απο τη σεξουαλικη κακοποίηση και εκμετάλλευση. #ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #photooftheday #nd #ΝέαΔημοκρατία #σπάσετησιωπή #καμπανιαενασταπεντε #εθνικόσχέδιοδράσης #προστασίαπαιδιών #σεξουαλικήκακοποίησηπαιδιών #childsexualabuse #ert #ertflix #studio4 @nancyzabetoglou @thanasis_anagnostopoulos
Μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλβης με θέμα: «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης». Αναφέρθηκα στον «Κανόνα του Εσώρουχου» που προσδιορίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, ώστε τα παιδιά μας να ξέρουν να βάζουν τα όρια τους. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το σώμα τους τούς ανήκει. Μόνο έτσι θα μάθουν να λένε «όχι» σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αναφέρθηκα επίσης στη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ανάμεσα στο δώρο και τη δωροδοκία. Πεποίθησή μας στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ότι τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή
08.02.2022, Μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλβης με θέμα: «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης». Αναφέρθηκα στον «Κανόνα του Εσώρουχου» που προσδιορίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, ώστε τα παιδιά μας να ξέρουν να βάζουν τα όρια τους. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το σώμα τους τούς ανήκει. Μόνο έτσι θα μάθουν να λένε «όχι» σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αναφέρθηκα επίσης στη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ανάμεσα στο δώρο και τη δωροδοκία. Πεποίθησή μας στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ότι τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή
Φιλοξενήθηκα στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού “Ελλάδα fm 94,3” με τον Σπύρο Παπαδάκη και μιλήσαμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
25.01.2022, Φιλοξενήθηκα στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού “Ελλάδα fm 94,3” με τον Σπύρο Παπαδάκη και μιλήσαμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Συμμετείχα στη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ν.Δ. με θέμα: «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και την κακοποίηση». Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και η Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.
24.01.2022, Συμμετείχα στη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ν.Δ. με θέμα: «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και την κακοποίηση». Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και η Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στοχεύει μέσα από τους στίχους των τραγουδιών των animation videos, να περάσει απλά μηνύματα προστασίας που μπορούν γίνουν εύκολα κατανοητά από τα παιδιά. Ένα από τα τραγούδια με τίτλο: «Το σώμα μου, μου ανήκει» αναφέρεται στο δικαίωμα που έχει κάθε παιδί να ορίζει το σώμα του. Επίσης, εστιάζει σε δύο βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας, να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και σε ένα κακό άγγιγμα και τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό. Ταυτόχρονα, παροτρύνει το παιδί στη περίπτωση που κάτι συμβεί να απευθυνθεί σε κάποιον που εμπιστεύεται, προκειμένου να πάρει βοήθεια.
10.01.2022, Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στοχεύει μέσα από τους στίχους των τραγουδιών των animation videos, να περάσει απλά μηνύματα προστασίας που μπορούν γίνουν εύκολα κατανοητά από τα παιδιά. Ένα από τα τραγούδια με τίτλο: «Το σώμα μου, μου ανήκει» αναφέρεται στο δικαίωμα που έχει κάθε παιδί να ορίζει το σώμα του. Επίσης, εστιάζει σε δύο βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας, να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και σε ένα κακό άγγιγμα και τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό. Ταυτόχρονα, παροτρύνει το παιδί στη περίπτωση που κάτι συμβεί να απευθυνθεί σε κάποιον που εμπιστεύεται, προκειμένου να πάρει βοήθεια.
Στη ραδιοφωνική εκπομπή «Φιγούρες με πρόσωπα και φωνή» με την Πόπη Στεφανίδη, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων (98.7 fm) μίλησα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και για την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. •Σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. •Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. •Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού, ως εκ τούτου είναι ένα πρόσωπο που το παιδί αγαπά και εμπιστεύεται. •Μόνο 2 στα 100 περιστατικά καταγγέλλονται στις αρχές.
03.01.2022, Στη ραδιοφωνική εκπομπή «Φιγούρες με πρόσωπα και φωνή» με την Πόπη Στεφανίδη, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων (98.7 fm) μίλησα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και για την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. •Σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. •Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. •Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού, ως εκ τούτου είναι ένα πρόσωπο που το παιδί αγαπά και εμπιστεύεται. •Μόνο 2 στα 100 περιστατικά καταγγέλλονται στις αρχές.
Φιλοξενήθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ» με τον Βασίλη Κοντογουλίδη στον fm100 και συζητήσαμε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Ανταλλάξαμε ευχές για ένα αισιόδοξο 2022 με υγεία, δημιουργικότητα και αγάπη.
31.12.2021, Φιλοξενήθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ» με τον Βασίλη Κοντογουλίδη στον fm100 και συζητήσαμε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Ανταλλάξαμε ευχές για ένα αισιόδοξο 2022 με υγεία, δημιουργικότητα και αγάπη.
Φιλοξενήθηκα στην τηλεοπτική εκπομπή «CHECK IN στα γεγονότα» με τον Βαγγέλη Πλάκα στο TV100. Συζητήσαμε για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και ειδικότερα: - Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό: • Είναι ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών, που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των περιστατικών και στοχεύει να: • αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών • μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν • αυξήσει τα κρούσματα που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. - Σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία για κακοποίηση παιδιών σε ίδρυμα της Αττικής
29.12.2021, Φιλοξενήθηκα στην τηλεοπτική εκπομπή «CHECK IN στα γεγονότα» με τον Βαγγέλη Πλάκα στο TV100. Συζητήσαμε για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και ειδικότερα: - Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό: • Είναι ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών, που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των περιστατικών και στοχεύει να: • αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών • μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν • αυξήσει τα κρούσματα που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. - Σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία για κακοποίηση παιδιών σε ίδρυμα της Αττικής